Ik heb een boek geschreven.

“If you can’t beat the fear, just do it scared” 

Ik kan het bijna als lijfspreuk van de afgelopen jaren op mijn lichaam laten tatoeëren. 
Dat deed ik niet.
Ik liet een banaan tatoeëren vorig jaar. Lang verhaal kort: (It’s your lucky day, want normaal maak ik een kort verhaal lang) die banaan staat voor doen waar ik blij van word. 

En ik kan zeggen: Dat heb ik gedaan.
Afgelopen jaren deed ik meerdere dingen waar ik heel blij van werd maar ook eng vond. Of vind. Vermoedelijk allebei.

Maar bovenaan staat -in stilte- dit boek schrijven. 

Een boek schrijven over mijn werk als politieagente wilde ik al jaren. Überhaupt een boek schrijven is iets waar ik al als kind van droomde.
Ik had het op de ‘als ik later groot ben’-lijst gezet. Dan hijgt het niet zo in mijn nek, dacht ik al die jaren.
Maar waarom zou ik dat boek pas schrijven als ik met pensioen ga? Oud worden is geen garantie. Bijna eerder een cadeau.
Waarom zou ik die droom niet NU waar maken? Ik wilde het ZO graag. 

Antwoord: It scared the shit out of me.

Het zelfvertrouwen miste om dwars door die angst heen te gaan. Dus als het onderwerp er weer op kwam in een gesprek met de mensen dicht om mij heen dan was mijn antwoord standaard dat ik mezelf er te jong voor vond. Dat ik er bang voor was vertelde ik er niet bij. Maar ondertussen wist ik wel dondersgoed wát ik wilde maken.
Een boek vol politieverhalen. Zonder politiek correct sausje eroverheen.

– Als ik weer wat stoms zeg, dan zeg ik wat stoms.
– Als ik scheld is dat misschien niet professioneel gezien het uniform wat ik draag, but I still did it. 
– Als de maden over een wegrottend lijk krioelen dat er al drie weken ligt?
Dan neem ik je lekker levendig mee in hoe smerig dat is. Want zo ben ik.
– Als ik keihard zoek naar woorden om te zeggen tegen iemand die zichzelf van het leven wil beroven dan zoek jij met me mee.
En als ik het vervolgens een beetje verpest (want ook dat is realiteit)
Mag je denken “Waarom zeg je dat nou??” 
– Als er iemand een beker lauwe pis in m’n gezicht gooit in het cellencomplex?
Dan kan je lekker met me mee kokhalzen. 
– Als we grove, zwarte en morbide humor hebben, en ik het zelfs met wat schaamte opschreef.. Mag je denken: “Jemig Liek dat kan je echt niet zeggen” Maar het is wel waarheid. Want zo gaan we met heftige dingen om. Het is een copingmechanisme. 
– Als ik mopper over dat ik een melding van een lijkvinding te lang vind duren en honger heb..
Dan kan jij er ondertussen een snack bij pakken en me respectloos vinden. 
– Als mijn hart een beetje breekt, mag je rustig met me mee janken. 

Pak je tissues, pak je snacks, pak een borrel. You will need it. All of it.
En als je een zwakke maag hebt, pak ook een emmer. 

Het is een boek geworden vol verschillende verhalen. En echt niet barstensvol sensatie. Heel veel allerdaags politiewerk waarvan je misschien wel geen idee hebt dat we het doen/meemaken.
Juist omdat ik ook dat wilde delen.
Maar ook een aantal oude verhalen, want op het cellencomplex bijvoorbeeld maakte ik ook echt wel dingen mee dat je denkt “Het kan ook nooit normaal”

Er lopen lijntjes doorheen van mijn privéleven.
Want in dat uniform zit een mens. En het is ook bij mij niet altijd zonneschijn, glitters, gele bloemen, chocola en borrels met de mensen die ik lief heb. Ook ik heb bij de psycholoog gezeten, en met dikke tranen op het werk.

Ik vind het doodeng, en ik ben ontzettend trots tegelijk. Ik hou van schrijven, intens veel. 
Iedereen die me de afgelopen jaren op welke manier dan ook heeft gesteund:
Ik kan jullie niet genoeg bedanken. Zonder jullie had ik waarschijnlijk nooit een boekcontract durven tekenen. 

Voor iedereen met commentaar, sarcasme met een gemene ondertoon of ‘goedbedoeld’ advies over mijn blog/schrijfsels/instagram:
Besef je dat je woorden impact op me HADDEN. Ook als ze achter mijn rug om waren. Maar dat je woorden in de toekomst impact op iemand anders kunnen HEBBEN. Use them wisely. 

Op 22-02-2021 dronk ik dus champagne met mijn redacteur Noor ( www.studio-noho.com). En tekende ik het spannendste contract van mijn leven. Bij uitgever HarperCollins. In de jaren daarvoor verschenen er met regelmaat uitgevers in mijn inbox. Dat voelde ontzettend goed en een enorme eer dat er mensen mijn schrijfsels zo leuk vinden dat ze een boek met me wilde maken. Ook al heb ik ze tot aan Noor allemaal afgewezen uit ‘ik ben er nog niet klaar voor’ of ‘ het voelde net niet helemaal goed’- redenen, het hielp me wel te geloven in mezelf.

Iedereen die mijn blogs, posts op Instagram (én zelfs vroeger mijn schrijfsels op Facebook) deelde, ook als ik je nooit bedankt heb: Thanks a million. Jullie hielpen me ontzettend in mezelf geloven. En dat hielp enorm tegen alle haat, bedreigingen en lelijkheid in mijn inbox.

Ik hoop dat jullie me geloven dat dit een mega gaaf boek is geworden (gaat worden, want er moet nog veel gebeuren). Het is een soort van ode aan het prachtige werk wat ik doe, met de fijnste collega’s en natuurlijk mijn mede-hulpverleners.  Maar wat ook frustratie over bijvoorbeeld de geestelijke gezondheidszorg met ellenlange wachtlijsten. 

En soms zelfs een ode aan de bijzondere bekende, beroemde, beruchte koppen in onze mooie stad. Want misschien verklaar je me voor gek maar eerlijk is eerlijk: Na de lockdown de ons bekende daklozen, verslaafden, overlastgevers, schorremorrie én zelfs de bekende dealers en andere boeven weer terug zien keren naar ‘hun stekkies’ in onze wijk:
Het was gewoon genieten. 

Begin april 2022 ligt mijn boek Het kan ook nooit normaal in de boekwinkels. Ik kan het me nog niet voorstellen hoe gaaf dat gaat zijn. En hoe eng ik het ga vinden.. En geen idee wat er allemaal wel of niet op me af gaat komen.
Maar dat is niet erg want If I can’t beat the fear, I will do it scared.
Tot die tijd moet er trouwens nog mega veel gebeuren. Want als je denkt dat het wachten op forensische opsporing, de recherche en een lijkschouwer lang duurt als je honger hebt en naast een lijk staat:
Schrijf een boek. 

Als ie te pre-orderen is laat ik het weten, en tussendoor ga ik vanaf nu vast ook updates delen. Sorry dat het stil is op de blog, maar ik wilde dit boek schrijven in stilte. Zonder invloed van wie dan, helemaal mijn eigen ding maken, in mijn eigen kracht. Dat heb ik gedaan. En die stilte was daar voor nodig. 

Ik heb het al 100 keer geschreven, maar ik doe het gewoon nog een keer:

Lees je met me mee als mijn boek in de winkels ligt?

Liefs,

Een trotse Lieke

Comments (38)

We lezen zeker mee Lieke!

Ja echt wel, kan niet wachten dat het in de winkel ligt

Lieve Lieke,

Zojuist heb ik je boek uitgelezen op Kos. Een schitterend boek met jouw avonturen. Ondanks dat ik geen lezer ben, maar mijn vriendin heel graag je boek wilde hebben voor op vakantie, ben ik toch door haar overghaald en voelde ik mezelf toch erg gedwongen het boek ook te lezen nu ik twee weken geleden mijn laatste hindernis heb overwonnen.

Ik heb er een jaar over gedaan en drie pogingen gehad, maar mag nu met trots zeggen dat ik de FVT heb gehaald voor de laatste sollicitatie ronde bij de politie in Amsterdam. Hiervoor heb ik mijn MBO 3 handhaving, toezicht en veiligheid gehaald om de MBO 4 opleiding bij de politie te mogen doen (dus net voor de fijne NTI test in het leven werd geroepen). Vervolgens bleef ik bij de FVT hangen en heb een jaar lang 5 dagen in de week keihard getraind, en bij de tweede poging een zweepslag in mij kuit op gelopen waar van ik moest herstellen, om vervolgens twee weken geleden na het somber in te hebben gezien, een keurig tijd neer te zetten. Een wel verdiende vakantie in Kos vond ik wel.

Nu ik jouw boek heb gelezen waar je al je avonturen in hebt opgeschreven en ook je heftige verhaal met Jan (ga niet spoilen), heb je mij geraakt en nog extra gemotiveerd om dit te willen doen! Na het zien van Bureau Burgwallen en alle andere documentaires van Ewout, hou ik toch wel mijn ‘fingers crossed’ dat met onze gedeelde liefde voor Amsterdam (waarbij ik letterlijk de drie kruizen op mijn lichaam heb getatoeëerd), ik uiteindelijk terecht mag komen op Bureau Burgwallen en mij jouw collega te mogen noemen. Mits ik de politie opleiding met succes afrond natuurlijk.

Ik wil je erg bedanken dat je, ondanks je angst, dit mooie boek hebt geschreven en mij nog meer heb kunnen motiveren. Ik wens je het allerbeste toe in toekomst en hoop oprecht, tot ziens!

Groeten,
Patrick

Wat leuk!! dankjewel Feride!

Super gaaf meid. Ik ben benieuwd.

Maar dan wil ik wel een Handtekening van jouw een keer in dit boek van jouw kunnen krijgen Lieve Lieke de Lieve leukste mooie jonge politie vrouw die ik ooit vroeg of ik jouw mocht volgen hier op instagram en jij zij ja als ik ook voor jouw wilde stemmen en dat deed ik en ik volg jouw nog,
Ik ben jouw voor veel dingen zelf ook nog dankbaar Lieke dankje je boek koop ik zeker en belofte maak schuld ik doe het

Yes! superleuk Han!

Zekers ga ik het lezen👏
Succes met de laatste loodjes van het proces💪

Heel veel respect Lieke! Het kan niet anders dan een groot succes worden. Ik schaf het zeker aan. Heel veel succes en geloof me,….het komt goed.

Maar dan wil ik wel een Handtekening van jouw een keer in dit boek van jouw kunnen krijgen Lieve Lieke de Lieve leukste mooie jonge politie vrouw die ik ooit vroeg of ik jouw mocht volgen hier op instagram en jij zij ja als ik ook voor jouw wilde stemmen en dat deed ik en ik volg jouw nog,
Ik ben jouw voor veel dingen zelf ook nog dankbaar Lieke dankje je boek koop ik zeker en belofte maak schuld ik doe het

Aah dankjewel voor je lieve woorden!

Krijg ik n seintje als je boek besteld kannworden?

April 2022, maar ik ga dan sowieso nog overal erover updaten hoor

Thanks liefste beste websitebouwer van de wereld. Als ik jou niet had!

Super gaaf 💪🏼 Ben zo benieuwd. En super trots op je . Groetjes Claudia

Top Lieke ! Natuurlijk ga ik je boek kopen (en lezen!).

Aaah dankjewel lieve Nel! x

Wat ongelofelijk tof en dapper Lieke!
Natuurlijk komt het boek bij bij ons in huis.
Je bent een voorbeeld voor velen!

Dankjewel voor al je mooie en inspirerende blogs, hopelijk volgen er nog velen.

Wat lief, dankjewel!

Supertof 🍌💪🏻 Natuurlijk ga ik het kopen en lezen! Counting down!

Dankjewel! lief

Jaa zeker ga ik je boek lezen, wacht het in spanning af💕 succes, vind het heel dapper van je

Liefs Zeynep

…Ben al 100 jaar weg bij de politie (in 010) maar heb nog steeds een blauw hart.
Jouw verhalen zijn voor mij een “trip down memory lane”…goed geschreven en met een type humor dat mij ontzettend goed bevalt :-)>
Kan niet wachten tot je boek er is, ga het zeker kopen !!!

All the best…..
Bert

Hoi Lieke,

Ik ken je niet persoonlijk. Ik “ken” je, net als ander bankhangers, van de TV. Maar via een bijzondere, gezamenlijke vriend, kwam ik op je site. Wat ben jij een topper !! Zo dat moest ik even kwijt.

Ik heb je boek al besteld, ik kijk er echt naar uit gewoon. Wilde een heel epistel schrijven over “Wat een zwak ik voor mensen heb die de ballen hebben om hun grootste angsten te bevechten. Ik begon met “Ik heb een zwak voor alle mensen die………… etc.”

Maar het kan korter, namelijk “Ik heb een zwak.”

Zal het boek in 1 ruk uitlezen voorspel ik. Ik hou namelijk van echte verhalen zonder dat politieke sausje. Van mensen die gewoon zeggen dat het Kut is als het Kut is en gelukkig zijn als de kans krijgen en durven te pakken.

Bart

Boek besteld. Kan niet wachten!!!

In 1 adem uitgelezen! Geeft een mooie kijk op de mens in het uniform en hoe zij situaties beleven en verwerken.

Het heeft me nog meer respect gegeven voor deze beroepsgroep!
Groot compliment voor jouw schrijf kwaliteiten Lieke!!

Dankjewel! Lieff

Onlangs kwam ik je (e)boek tegen en alleen al de titel vond ik briljant! Het lezen ging snel zeg! Een bijzonder inkijkje en bijzondere verhalen. Ik moest vaak lachen: je schrijft recht door zee en met humor en het is bijna alsof je als lezer erbij staat. Goed van je dat je bent blijven schrijven en je je niet (meer) van de wijs laat brengen. Blijf schrijven! Echt hartstikke leuk gedaan en keep on going! 🤟🏽

Dankjewel! Heel lieff

Zat ik vandaag in een oude Libelle te bladeren waarin ik een artikel over je las. Het pakte/ pakt mij. Diep Respect voor je werk, Lieke, voor zowel het schrijverswerk als het Politiewerk. Ondertussen heb je een boek geschreven! Dat ga ik zo bestellen. Het is maar goed dat je niet gewacht heb totdat je met pensioen bent om het te schrijven. Want ik weet nu dat van uitstel afstel komt.
Zelf ben ik bijna 10 jaar met pensioen en ik ben nog steeds bang om een boek te schrijven 🤔😁.

Het kan nog! Ga dat boek schrijven🥳💪🏻

Ha, daar ben ik weer en je boek ligt naast mij op de tuintafel. Het triggert! Een broer die zichzelf van het leven benam. Het is zelf ook steeds weer kiezen om mijzelf te motiveren.
Nu is Politiewerk anders dan de Zorg, toch triggert je schrijven mij ( al heb ik nog maar net bladzijde 24 gelezen) het doet mij denken aan mijn allerlaatste terminale nachtzorg dienst ( bij een cliënt thuis) waar ik met blauwe polsen en stompen in de buik uitkwam. De man zag er uitgemergeld uit doch door een delier was hij ook op zijn sterfbed zo sterk als een beer. Steeds liet bij zijn Inco materiaal door de kamer vliegen. Gore bedoeling. de achterwacht had het elders druk. Pffff. Ik was al in de 60.Heb er nog 1 nacht gedaan en toen was het voor mij klaar in de terminale nachtzorg. Het waren de laatste nachten aan het bed. Daarna werd ik een soort van gezelschapsdame in een verzorgingshuis. Veel gelachen nog. Maar ook gehuild.
Oooh jeee… ja, misschien zou ik dat boek nog “ moeten” schrijven? Ik weet het niet.
Doch alles uit die tijd is wel als gisteren. Ook Dijzigt (zknhs in Rdam dat nu gesloopt wordt) en waar ik in de jaren vanaf half jaren ‘60 leerling- verpleegster was. Het roept veel op.
En …hoe er toen al onleuk met Zorgpersonneel werd omgegaan.

Ooow excuus nu zit ik hier de boel vol te schrijven😁🥳.
Maar ja, een boek schrijven is tóch wat anders, Lieke. Dan wil de rest van mijn leven er ook bij en dat is ookveelheid en ik heb mijn handen vol aan dagboekschrijven. Pfff argh ik zit moeilijk te doen.

Ik ga verder in je boek. Dank!
Liefs, Mathilde

Leave a comment