Scroll Top

Kwetsbaar. Aflevering 2 Bureau Burgwallen

Aflevering 2 van Bureau Burgwallen is een spannende voor mijn gevoel. En ik heb de ‘drang’ erover te schrijven, dus ik doe het maar gewoon.

Ik geloof in de kracht van kwetsbaarheid. Maar nu.. Nu vind ik het ongelofelijk eng. Over een paar uur is aflevering 2 van Bureau Burgwallen op tv.
We gaan even terug naar afgelopen zomer. De opnames waren druk bezig en we hadden een rustige nachtdienst. Ewout vraagt aan Jan of hij de opnames van Jans bodycam mag zien van de nachtdienst waarin vier jongens Jan en mij een hersenschudding geslagen hebben. Ik heb die beelden al een paar maanden niet meer gezien. Jan heeft zijn laptop mee en binnen no time verschijnen de rotkoppen van de jongens die ons mishandeld hebben in beeld.
(Mag ik rotkoppen zeggen? Vind ik wel..)
Ik voel direct tig emoties door elkaar. Boos, verdrietig, haat, onbegrip.. En ik word een beetje misselijk. Ik probeer nog even stoer te zijn maar dat faalt. Ik hoor mezelf schreeuwen in het filmpje.
Iets als “Auw vieze hond wat sla je op mijn hoofd!!” ik schreeuw met verbazing in mijn stem. Flabbergasted.
De tranen stromen over mijn wangen. Ik veeg ze boos weg en pak een bekertje water. En loop een verdieping omhoog. Het is nachtdienst dus daar is niemand… Jan en Ewout komen achter me aan. Ik scheld in het luchtledige die jongens uit.. Maar ben tegelijkertijd blij dat ze me niet zien zitten hier als een verdrietig, boos hoopje. Ik mompel een beetje gefrustreerd voor me uit dat ik die klootzakken geen tranen meer gun. Jan en Ewout zijn lief en ik ben blij met hun troost. Later vangt Mike -de chef van dienst van de nacht- me ook ontzettend lief op. De tranen blijven komen als ik ook hem zeg dat ik gewoon niet meer wil huilen om die klootzakken. Maar schijnbaar moet het eruit want ook bij Mike ik nog even boehoehoe stijl te huilen… Tranen drogen en verder met de dienst. Mascara is zoooo 2018.

Tijdens de maand thuiszitten met die hersenschudding heb ik genoeg gejankt. Het is wel klaar zo. Maar goed, daar heb je dus niets over te zeggen.
Ewout zou een stukje filmen over het hersenschudding incident voor in de serie. Maar nu ik dit allemaal voel wil ik dat eigenlijk helemaal niet meer. Ik voel me veel te kwetsbaar. Wat als ik ga huilen.. wat als ik weer eens niet fatsoenlijk uit m’n woorden kom… Wat gaat men ervan vinden? De maatschappij zit vol mensen die een grafhekel aan ons hebben. Met ons bedoel ik politie. Sommige mensen voeden hun kinderen op met politiehaat.
En anderen wensen ons gewoon maar dood. “Ze hadden je dood moeten slaan, kankerwijf” om maar even iets te noemen na het artikel van AT5 over de hersenschudding.
Daar trok ik me niets van aan hoor, maar om maar even een voorbeeldje te noemen. Ik weet dat er met deze serie een hoop meningen gaan komen. Positief, neutraal en negatief. Maar ik ben trots op ons werk, ons bureau en de collega’s. Mooi dat Ewout wilde laten zien dat ons werk meer is dan het pak..
Ik spreek m’n twijfels uit. Aan de ene kant vind ik het zo belangrijk om te praten wat het doet met het mens in het uniform. Dat je niet alleen maar Jan en mij raakt. Maar ook de mensen die om ons geven bijvoorbeeld.


Julian, Jan, ik en Ewout.

Julian, Jan, ik en Ewout.

Aan de andere kant wil ik het niet meer. Durf ik het niet meer. If you can’t beat the fear, just do it scared was weer van toepassing. Maar uit eindelijk bouwen we een paar weken later een voor mij vertrouwde setting, op een stille plek, waar niemand de eventuele tranen zou zien. Of de piepstem zou horen. We zitten bovenop het dak van Bureau Burgwallen. Lieve Julian filmt het. Al gauw ben ik de camera weer vergeten. Ik wil dit verhaal vertellen. Het is belangrijk. Een keerzijde van ons prachtige werk maar een een kleine kijk op de mens in het pak. Dat het niet allemaal maar rennen, vliegen, racen, adrenaline en leuk is..

Het is te gek voor woorden dat die klootzakken ons moedwillig in elkaar hebben geslagen. Niet alleen ons. Geweld tegen hulpverleners is verdomme zo actueel dat het bijna gewoon lijkt te worden. Vorige week hoorde ik van een brandweerman dat hij bespuugd was. En gister las ik een stukje waarin een agent op zijn hoofd was geslagen. De verdachte stond de volgende dag alweer buiten met dagvaarding. Het is om te huilen. Dat er geweld tegen hulpverleners is heb ik al geen goed woord voor over. Maar dat als je vandaag een agent op zijn of haar hoofd slaat en letterlijk morgen al weer buiten loopt, in afwachting tot je zitting, ergens volgend jaar.. Nee.
Dat is ongeveer hetzelfde traject als je in de voor nachtrust bestemde tijd een pak kaas en een brood jat bij de supermarkt. Dan wordt je in de ochtend verhoord en meestal mag je niet veel later weer naar huis.
(Met boete of dagvaarding)
Nou hou ik gigantisch veel van kaas en met dat brood erbij kan je er een lekkere tosti van maken.. Maar er moet toch enig nuance verschil in zitten?!

Goed. Ik dwaal weer af, want het geweld tegen hulpverleners verhaal is een lange strijd. Maar gelukkig lijkt de maatschappij het ook zat te zijn. Slow and steady will win the race.

Nou schreef ik hierboven dat veilig bovenop ons mooie bureau voor mij een vertrouwde setting was om te praten. Met m’n grote maat. Maar nu gaan er ik weet niet hoeveel mensen naar kijken. Toch niet heel vertrouwd meer. Met piepstem op tv. Doodeng vind ik het. Maar zo zie je maar weer, ook politie is mens.
Er komt nog meer in de serie -ook met emotie- over de hersenschudding. Maar goed, ik ben toch al een marshmallow. En ik ben niet de enige die niet alleen maar vrolijk haar werk doet in de serie. Er zitten meer emotionele stukken in. Volgende week is Rachèl aan de beurt. De reacties die gaan volgen vind ik spannend. Maar goed, al is er maar een iemand die beïnvloed wordt is het eigenlijk al voldoende. Positief dan wel he haha!
Ik heb er zin in. En ik vind het eng. En ik heb er zin in. En ik vind het eng.
I felt the fear, but did it anyway. Gelukkig duurt het kwetsbare stukje maar een minuut. Veel woorden wel hier voor een minuut kwetsbaarheid haha!

Oh en over het hersenschudding incident, als alles helemaal achter de rug is dan komt daar een blog over.
Zo. Dit moest er even uit denk ik. Tijd voor chocola.

Related Posts

Comments (44)

Wow, wat een ontzettend moedige post! Lef dat is wat jij hebt. Lef om je emoties te tonen, let om het op papier te zetten, lef om op te staan waar anderen liever zouden blijven zitten, lef om door te gaan en lef om te staan waar je voor staat.

Dankjewel! lief!

Je bent een topper. Just so you know.

Lief! dankjewel!

❣️❣️❣️❣️

Alleen maar liefde!

Ken je pijn begrijp het volkomen…..thuis zitten past niet in ons straatje….erg moedig van je om.er weer over te beginnen…ja indedaad erg lwetsbaar maar het sterkt je enorm…

Grt collega

Ik vind het eng maar geloof wel in de kracht van kwetsbaarheid dus ja..
Dankjewel!

Dankjewel lieve Mike

Wat ontzettend dapper dat je zo uit je hart spreekt en ondanks deze nare momenten je nog steeds elke dag inzet op straat voor de mensen die je nodig hebben of gewoon om Nederland weer een stukje veiliger te maken. Dat vind ik bewonderenswaardig en dat mag ook wel eens gezegd worden!

Ik zit dit echt met ongeloof te lezen!
Wat een klootzakken lopen er toch rond. En die tranen laten juist zien hoe sterk je bent. Ik zit jouw verhalen altijd met plezier te lezen hoe raar het ook klinkt nu met dit verhaal, maar ik bedoel het in de goede zin. Ook je instagram Posts moet ik altijd erg om lachen. Ik ga vanavond weer kijken naar Buro burgwalllen. Blijf wie je bent!

Wat lief! dankjewel en ik blijf zeker wie ik ben!

En natuurlijk is het tijd voor chocolade. Het is het beste medicijn. Als ik me niet fijn voel eet ik mijn hele voorraad op.
Oeps…

Zo werkt dat met chocola hahaha

Mooi omschreven lieve Lieke. Ik voel dezelfde boosheid in mij opkomen die jij hebt. Je bent een kanjer en een geweldige, menselijke, politievrouw ❤️❤️❤️😘😘

Dankjewel lieve Lex,
Ik heb ooit ergens in de verre Bijlmer goeie voorbeelden gehad denk ik haha!

Babe ik blijf het zeggen! Je bent de stoerste Chick die ik ken! En je mag kwetsbaar zijn, want je bent naast agente ook een mens, iemand die ook een blauwe plek krijgt van die klote hoek van dat stomme tafeltje.

Ik kijk met heel veel plezier naar je en naar Jan ( jammer dat ik al getrouwd ben en met nr 2 onderweg 😜)
En nu vallen er meer dingen op hun plek, want je deelt veel maar ook niet altijd alles. ♡

Lief! dankjewel!
En ja.. Ik deel in feite maar heel weinig haha!
Leuk dat je meekijkt!! x

Lieke,

Knap dat je dit hebt geschreven. Ik denk en hoop dat je heel veel fijne reacties hierop krijgt. En die klojo’s toch hun negatieve mening ff willen spuien nemen we niet serieus.

Je bent een top wijf. Ik ben een collega uit Oost nederland en voel je emotie en frustratie. Ondanks dit soort imbicielen heb wij het mooiste vak wat er bestaat.

Gr. Bas (ijs03198) 💪

Dankjewel Bas,
Het is het mooiste werk van de wereld. En soms moet die frustratie er gewoon even uit 🙂

Trots op mijn dappere stoere dochter!

Dankjewel mam! we doen ons best!

Je bent een kanjer!
Met kippenvel naar het stukje zitten kijken en vandaag je blog gelezen en weer kippenvel
Ik begrijp dat soort lui niet… zal het nooit begrijpen ook… hoe kan het zo zijn dat je gewoon bedenkt… ja die ga ik in elkaar timmeren… doe je gewoon niet… hulpverlener of niet. Gelukkig heb ik het in mijn brandweer carrière nog niet mee gemaakt. Ik hoop jij ook niet meer in de toekomst!!
Sterkte en dankjewel voor het delen van het moeilijke moment!

Dankjewel, we gaan het ook nooit begrijpen. Willen we ook niet.
Ik vind de brandweer supergaaf! binnenkort een brandweerblog

Top (van je af) geschreven, en weer door, klinkt het dan altijd. geef je gevoel de aandacht die het verdiend, gelukkig hebben jullie elkaar "zakelijk", ga het gesprek samen niet uit de weg.. en weer door.. dank voor jullie inzet, zodat wij veilig kunnen slapen, en de gelovigen die jullie liever zien gaan dan komen bekeren wel als ze zelf in nood verkeren, sterkte toppers!!

Dankjewel! En nee we hebben elkaar zeker hoor, juist. Hij is mn grote maat. Ook privé!

Ik vind jullie zo moedig en heel dapper! En ik vind het superknap dat je je zo inzet om geweld tegen hulpverleners onder de aandacht te brengen! Keep on going en je hebt weer een reep verdiend hoor 😉

hihi dankjewel!

Super dat je dit deelt Lieke. Ik volg je trouw. Ik begrijp elk woord. Zo hebben wij allemaal onze momenten mee gemaakt. Wat ik nu allemaal zie bij jullie, jeetje!!!! Dan werk ik toch echt in een Dorp zoals ik het altijd al noem, Tilburg! Ik heb hee Nederland doorkruist om uiteindelijk weer back too my roots te gaan. Als je dan jaren in steden zoals Den Haag hebt gewerkt is Tilburg echt een Dorp. Zeker als ik weer zie hoe het er bij jullie op straat aan toe gaat. Respect 👊🏻

Dankjewel! Respect voor het werk overal, jullie hebben vast weer andere heftige problematiek!

Na het zien van de aflevering op je blog terecht gekomen en nu ben ik dus verslaafd. Welp. De afgelopen weken van begin tot eind alle (!!!) blogs gelezen en nu dus groot zwart gat. Je schrijft fantastisch, ga zo door, je hebt een nieuwe fan!

Ik volg jullie op tv en kwam zo je blog tegen. Ik vind je verhalen stuk voor stuk super geschreven. De maatschappij verhardt en ik heb dan ook super veel respect voor ieder van jullie die op straat loopt en alle ellende die op jullie pad komt zo goed mogelijk op te lossen voor de maatschappij, waarvan een groot deel niet eens respect heeft voor jullie. Als ik zie wat er soms door jullie binnen gebracht wordt bij ons in de bajes dan vrees ik soms wel eens voor de toekomst.
Deze mama heeft overigens 2 jongens die wel helemaal idolaat zijn van de politie. Zeker voor mijn jongste van 5 zijn jullie zijn helden. Iedere agent die hij tegen komt krijgt van hem een hi-five en rijden ze in de auto voorbij dan zwaait hij enthousiast en is hij mega trots als zijn helden ook nog eens terug zwaaien. Dus hopelijk blijf je nog lang genieten van je prachtige vak. Voor mijn jongens ben je een held.

Jullie zijn echt toppers, vandaag heb ik alle afleveringen van bureau burgwallen in 1 keer gekeken. Je bent voor mij echt een voorbeeld en ik hoop zelf ook ooit bij de politie te mogen werken.

Respect.

De mensen die negatief over politie zijn snap ik echt niet. Ik ben enige tijd redacteur geweest bij een lokale omroep. Een van de agenten schreef voor zijn regio ook enkele columns die ik deels op onze site zette een door linkte naar het facebook bericht van de politie. Zijn eerste column ging over de helikopter. En inderdaad de eerste negatieve reacties waren: laat dat klere ding snachts niet vliegen kost mij mijn nacht rust en ga zo maar door. Ik ga er dan met gestrekt been in een zeg alleen: vriend, geef je adres even! Geven we die aan de agenten. Mocht er snachts bij je ingebroken worden en je wilt dat ze komen, komen ze pas de volgende ochtend als iedereen heerlijk heeft geslapen want ja snachts kun je de donuts niet onbeheerd op het bureau laten liggen dus first things first.

Ga zo door!

Echt mega veel respect voor jou (jullie)!!! Heb de serie binnen 2 dagen uitgekeken. Heel mooi hoe alles in beeld is gebracht en hoe er aandacht is besteed aan diversiteit binnen het vak! Mooi dat jullie je emoties durven te laten zien, het heeft me enorm geraakt ❤️❤️❤️

Ik heb nu pas de uitzendingen gekeken. Echt onwijs veel respect voor jullie team. Geeft eens een goede inkijk in jullie werk. Succes allemaal

Ik heb jullie wekelijks gevolgd, het maakte me blij, maar ook zo verdrietig en ik jankte net zo hard met je mee op tv, vind het echt vreselijk om te zien hoeveel mensen en jeugd er is ontspoord, vroeger(ik ben 62) waagde je het niet om een grote mond naar wie dan ook te hebben, maar zeker "oom" agent niet, ik kom uit een familie waarbij opa, 2 ooms en 3 neven en een zwager bij de politie zitten en hoor hoe het is omgeslagen, maar nu zag ik t ook nog eens. Respect voor jullie, maar wat een angst ook voor jullie partners, ouders, kinderen etc etc die ook maar net als jullie af moeten wachten hoe ze hun dierbare weer thuis krijgen. Ik vind(mijn mening) dat jullie meer gesteund moeten worden door de politiek, laat die wekelijks wisselend maar nachtdiensten meelopen of weet ik veel wat!!! Heb het al eerder gezegd….diepe diepe buiging voor jullie allemaal.

Ik heb gisterenavond weer gekeken. Weer werd ik stil van het verhaal van Jan en jou. Jullie zijn toppers!!

.. inzake hater voldoe ik niet aan eisen inzake criteria .. blauw in het nauw lafbekken in 020 blazen in kouwe pap inzake navolgend https://www.koninklijkhuis.nl/ incest inteelt slaafs eis en weder dienen en de goede wijn in 010 behoeft geen krans ..

.. inzake navolgend https://www.koninklijkhuis.nl/ incest inteelt eis en weder dienen inzake hersen schudding incident in hinder laag in opdracht van navolgend https://www.koninklijkhuis.nl/ incest inteelt word niet onder scheiden door navolgend https://www.koninklijkhuis.nl/ incest inteelt .. in respect in dank voor de al of niet in opdracht al niet geveinsde aandacht voor navolgend https://www.koninklijkhuis.nl/ incest inteelt ..

Leave a comment