Helden.

Vandaag schrijf ik even over helden. En dan niet over je moeder die je kwijtgeraakte sleutels terug gevonden heeft. Of over de brandweer die dat oude vrouwtje én haar kat uit een brandend huis redde. En ook niet over Spiderman.Vandaag gaat het over toetsenbord helden..

Flip van 45, zwaar gefrustreerd over zijn seksleven. Hij verzuipt in de pandapunten en dan zijn daar de filmpjes van Patricia Paay.

“Vieze aandachtsgeile kankerhoer ze zou gewoon kankerhard anaal verkracht moeten worden tot ze ‘dr mond alleen nog open doet om te janken en te smeken in plaats van zich vol te laten pissen.”

…En nog vele van dit soort compleet kansloze commentaren.  Dit is dan een ver-van-je-bed-show. [sarcasme aan] Want Patricia Paay is een BN’er zonder enig gevoel en who cares wat je over haar schrijft….[sarcasme uit] Uiteraard verzin ik de naam Flip en het stukje over zn pandapunten en seksleven erbij.. Maar de comment was echt. Samen met nog miljoenen andere comments.  Waarvan m’n broek afzakt. Nou heb ik geen broek aan dus dat scheelt ophijsen maar echt, wat een lef achter een beeldschermpje. En ja natuurlijk maakt men grappen, maar echt commentaar als bovenstaand. Nee.

Vorig jaar werd het nichtje van een van mijn lieve vriendinnetjes midden in de nacht van haar fiets getrokken, bruut verkracht en zwaar mishandeld.  Een aantal van de toetsenbord helden vinden het dan blijkbaar stoer om van achter hun veilige schermpje het meisje uit te maken voor hoer.  Nou is een hoer een makkelijk gebruikt scheldwoord. (Als alle vrouwen toch eens een euro zouden krijgen voor elke “Hoer” die ze naar hun hoofd geslingerd krijgen…) Maar hoe kom je er in hemelsnaam bij om het slachtoffer van een verkrachting uit te maken voor hoer? Heeft ze betaald gekregen voor het zuigen aan iemands piemel? Nee. Ze is verkracht. Ze is gedwongen tot seksuele handelingen. Hoe haal je het in je kop om dat meisje een hoer te noemen! Die kerel uitschelden, de verkrachter.. en bijvoorbeeld zeggen dat zijn vader hem beter tegen de verwarming had kunnen spuiten.. ja, dat snap ik. Maar een verkracht meisje uitmaken voor hoer. Nee. Gewoon NEE!

Op allerlei sociale media vliegen de harde, veroordelende woorden je om de oren. Veilig getypt van achter je beeldscherm. En 9 van de 10 keer onder een andere naam. En nee ik zelf ben ook alles behalve heilig van achter m’n veilige iPhone. Ik deel af en toe een ballon emoji uit voor stomste comment van de dag, of ik vertel iemand die een reactie zoals hierboven plaatst dat ik van mening ben dat hij of zij beschikt de herseninhoud van een platgetrapt kikkererwtje.  Ook gun ik zo af en toe iemand wat chronische jeuk of een gezellige wandeling zonder water in de Sahara.  OF ik ga -geheel kansloos- lekker in snoeiharde discussie. Allemaal lekker veilig, digitaal. Echter zeg ik online geen dingen die ik in het echte leven niet zou durven zeggen. Tenminste niet wat ik me zo een twee drie kan herinneren.  Ik heb dan -zoals sommigen van jullie wel weten- regelmatig discussies die hoog op kunnen lopen. En ik ben bepaald niet de subtielste in m’n woordkeus. En dat heeft tot gevolg dat ik toch nog regelmatig eerst “oeps” denk, en daarna excuses aan bied. Meestal niet over de strekking van het verhaal.. maar over de manier hoe ik het gebracht heb. Een olifantje in de porselein kast is er af en toe niets bij. Still working on it. Onlangs is een collegavriendinnetje een werkgerelateerde Instagram begonnen waar zij middels foto’s een kijkje geeft in het werk, een van haar selfies werd gedeeld door Vkmag, Dumpert en nog wat vermaak-sites. Een hele reeks kerels zagen het wel zitten om door haar aangehouden te worden en bedachten allerlei zaken waardoor zij wel door haar in de boeien geslagen zouden worden. I’ll get it. 10000 x liever door een mooie agente dan door een motoragent waar je al bang van wordt als hij z’n helm af zet..  Maar ze vertelde me hoe veel comments er ook zijn die haar nare ziektes toewensen. Die heeft ze allemaal verwijderd omdat er ook jonge kinderen meekijken op Instagram.  De reacties op Dumpert zijn niet voor de poes. Of gaan over haar poes.

En dan gaat het ‘alleen nog maar’ over seksistisch. De reacties met kanker op haar eigen Instagram kan ze verwijderen. Alle shit op Dumpert enzo niet. Sommige dingen zijn zo haatdragend en intens kwetsend.. Die helden van achter hun toetsenbordje zouden dat niet recht in haar gezicht zeggen als ze de kans kregen.. En als ze dat wel zouden doen verdienen ze een snoeiharde bitchslap (met een baksteen).

Soms komt er ergens op Feestboek een artikel voorbij, of een plaatje, waarvan ik al wéét dat ik niet de reacties moet gaan lezen. Die zijn dan vaak zo diep en diep triest dat je je afvraagt of het geen satire site is.. Laatst een stukje van een moeder over niet niet geven van borstvoeding, geen idee hoe ik er terecht kwam, vast via een van de vele mooie mama’s op m’n sociale media, en een van de eerste dingen die ik las was “Als je als moeder niet aan borstvoeding doet ben je echt een waardeloze moeder je wilt toch het beste voor je kind”  en iets als “Die poeder moeders zijn lui”.  Poeder moeder moest ik dan weer om lachen want mijn fucked up brein zag meteen een moeder voor me die een lijntje coke wegsnoof. Maar het is niet echt grappig, waarom als moeders elkaar niet gewoon ‘steunen’.  Waarom niet gewoon discussiëren over het onderwerp in plaats van BAM meteen het stempel waardeloze moeder.  Misschien klink ik nu een beetje als een zweverige geitenwollensok, maar een beetje meer support vrouwen onderling. Moeders onderling.. Moet toch niet heul heul moeilijk zijn? En zonder geitenwollensokzweefmodus: Waarom niet gewoon je bakkes houden? Zou je op straat naar een moeder toelopen die je niet eens kent en zeggen dat ze een waardeloze moeder is? Nee.  En als je het wel zou doen is daar vast een dusdanig goede reden voor dat je gelijk hebt.

Zeg jij in het echte leven wat je online schrijft? Of val je ook in de categorie toetsenbord held?

Zo, ik ben weer klaar met mijn stukje over toetsenbord helden. Ondertussen heb ik wat paaseitjes van Het Chocolade Paradijs professioneel weggewerkt. Dankjewel lieverds.   (En twee nieuwe bikini’s besteld want het bikini, strand en vakantie seizoen komt eraan)

 

Leave a comment