Ouder worden. Laatste jaar als twintiger!

Ik ben nog een jaar een twintiger. Maaarrr ben dus officieel mijn dertigste levensjaar in gegaan.

The Big Three O. Afgelopen jaar, eigenlijk jaren, worden er steeds meer mensen om mij heen 30.  Het werd groots gevierd, met poolparty, hamburgers, shotjes en for old times sake Flugels (en m’n eigen fles Baileys!)  Soms intiemer, met een big ass red velvet cake en thee uit sjieke kopjes en echte girltalk. Soms in een café waar ook omalief van de jarige job gewoon een Flugeltje achterover gooide.. stiekem. (en waar ik met een ballon om mijn pols geknoopt naar huis fietste) En soms met een DJ en vele dansjes of gewoon gezellig bij iemand thuis.  Er maakten aardig wat mensen in mijn omgeving de no-more-twintiger stap. And they all look fab! Laat dat even duidelijk wezen!

Dat ouder worden is zo slecht nog niet. Er staat een blogje gepland met een soort brief erin aan mezelf in de toekomst. Dear 30 year old me, heb ik hem alvast toepasselijk genoemd. Maar goed die lezen jullie later (of niet, ook goed).. Vandaag besloot ik dat ouder worden écht maar een paar nadelen heeft:

– Het woord volwassen.  ‘je naar leeftijd gedragen’. Verwachtingen zou je het kunnen noemen..  no more “even aan een volwassene vragen hoor” – Een paar grijze haren…… In mijn geval spierwitte haren. Hm.. – Een terugkerende haar op mijn kin, ik noem hem mijn bok-bok-beh haar. Gelukkig hebben we daar een pincet voor. Opbokken! – Die rimpels naast m’n ogen. Kraaienpootjes… Op sommige foto’s nogal confronterend. – Grown-up shitzooi die je eigenlijk helemaal niet snapt. Belastingaangifte enzo. – VVE vergaderingen, politieke discussies (ik kan je vertellen mijn familie heeft hier talent voor en patent op. Ik niet. Ik kan goed eten),  verantwoord boodschappen doen.. dat soort shit..

Ok so far voor de nadelen. Valt best wel mee toch. Ik heb ook wat voordelen bedacht:

– Zelfvertrouwen. Ik ben ik. Flaws and all. En anders kijk je maar de andere kant op. Als ik geen zin heb in makeup doe ik het niet. En ik woon in m’n bananenprint joggingbroek. – Rationeel nadenken gaat stukken beter. Still finetuning that shit but making progress! – Je hebt er al wat lastige keuzes opzitten: Wil je kids of niet? Wil je sparen, of lang leve de lol en geef je alles uit? Je hebt een studie gekozen, en (hopelijk) afgerond.  Je hebt een vaste baan.  Maar je hebt ook meer zelfvertrouwen iets anders te proberen als je iets niet meer aanstaat van je gemaakte keuzes. – Je hebt kwaliteit om je heen. Je hebt je rotte-appel-vrienden in de kliko gegooid en weet wat belangrijk is, en wie je daarvoor wel en niet in je leven wilt hebben. – Je hoeft je niet (meer) te bewijzen. Nee is nee. Die Pinokkio leugentjes voor eigen bestwil zijn prima, maar als je op de bank wil zitten ipv wasted in de kantine van je sportclub is dat gewoon oke.


fullsizeoutput_934

fullsizeoutput_934

– Je hebt je eigen stijl ontwikkeld. Je perst je niet meer in kleding waar je je niet fijn in voelt en laat vele trends aan je voorbij gaan. (En ja daar hoort heus af en toe een miskoop bij) En ook erg fijn: – Je hebt de meeste ‘shit’ wel meegemaakt. Een hart gebroken, je eigen gebroken hart gelijmd, spijt gehad, sorry leren zeggen, bij de psych op de bank gezeten,  de soa test, je haar kapot geblondeerd, begrafenissen, moeder/vader geworden, iemand z’n tanden uit z’n smoel geslagen, je eigen tanden van de straat geraapt, solliciteren, afgewezen worden, aangenomen worden, huis gekocht, huis verkocht met verlies, een BKR registratie, boodschappen gaan doen en per ongeluk thuiskomen met een kitten, je rijbewijs gehaald, je auto in puin gereden, de gipskamer van binnen gezien,  mislukte dates, seksuele experimenten, mislukte afvalpogingen, iemand anders jas meegenomen uit de garderobe met je dronken kop, one-day-hobbies die honderden euro’s gekost hebben, je fiets is gejat, je hebt een fiets gejat, codewoorden afspreken met vrienden, je kent je grenzen.

(En nee niet alles geld voor mij, voor jou, of voor een ander) Ondanks dat ik grappen maak over mijn leeftijd en vorig jaar nog vond dat ik 18 werd, en dit jaar 19 ben geworden. Dat wat ouder worden is heus zo slecht nog niet.

Comments (3)

Haha, heel herkenbaar die voordelen! Super leuk geschreven. Geniet van de komende jaren!

Dat zal ik zeker doen!!! Dankjewel voor het lezen en je reactie!

[…] verjaardagslunch verscheen. Omdat het kan! Blogde over dat ouder worden heus zo erg niet was. Klik hier als je dit wil lezen. Ook had ik weer gezellige avondjes en nachtjes met veel lekker eten en […]

Leave a comment