Scroll Top

Angeldusting

Huidverzorging met šŸ’Ždiamantpoeder  kĆ³cht (oplichterstent is nu dicht) je in de P.C Hooftstraat bij Forever Flawless, ‘Arganoil infused’ shampoo voor een prachtige volle bos glanzend gezond haar.  Met vitamine B3 verrijkte dagcreme en een gezichtsmasker met šŸ„‘avocado die je  kop zo droog als de Sahara omtovert tot een perzikhuidje in 10 minuten. Ben jij een sucker voor marketing? Ik welšŸ™ˆ. Gelukkig weet ik inmiddels aardig veel van ingrediĆ«nten. We willen allemaal zonder kreukels in onze kop oud worden. En als het dan toch moet willen we liever wat charmante schattige kreukeltjes. Die waar iedereen van zegt dat het ‘gewoon mooi’ staat en bij je hoort.

Niet van die uit-de-2e-Wereld-Oorlog-geĆÆnspireerde-loopgraven over je bakkes. (Overigens kan je ook ‘gewoon’ de boel omhoog laten heisen of vol laten spuiten maar dat terzijde..misschien leuk voor een volgende blog)

Waar ik het over wil hebben is angeldusting. Engeltjesstof Liek? Serieus? Ja. Dat is namelijk pas echt een wondermiddel tegen die loopgraven over je bakkes. En tegen die wallen van ongekende omvang die na drie ochtenddiensten net zo hardnekkig zijn als de gemiddelde lastige schoonmoeder of de kalkaanslag in je douchecabine.

Just kidding. Net als met voeding mag je ergens mee reclame maken als het in het product zit. Jij denkt dat je framboossap drinkt? Nee. Je drink (lekker goedkoop) sinaasappelsap/appelsap met 2% framboos. Er zit vermoedelijk in die fles sap een framboos of vijf. Maar als het erin zit mag je ermee ‘pronken’.

Zelfde geld dus voor de  cosmetische wereld. Afgezien van het feit of diamantpoeder ook maar IETS positiefs voor je huid zou kunnen betekenen staat het compleet onderaan de ingrediĆ«ntenlijst. Wat betekend dat je zou kunnen zeggen dat er misschien een korrel van dat fantastische diamantpoeder in dat hele potje zit.

šŸ‘‰šŸ»(Potjes.. ook nog zoiets. Alles wat werkzaam is voor je huid, verliest zijn werking als er zuurstof bij komt. Dus koop asjeblieft geen teringdure crĆØme in een potje. Maar een pompje of goeie tube is echt beter. )

Oke terug naar angeldusting:

Noem even het ingrediĆ«nt vitamine b3. (Op het etiket van je creme vind je het terug onder Niacinamide). Goed voor je huidje als je een droge, vochtarme huid hebt en werkt ontstekingsremmend (fijn voor acne bijvoorbeeld)  Maar Niacinamide helemaal onderaan ingrediĆ«ntenlijst doet dus helemaal geen klote voor je huid. Maar de fabrikant mag wel adverteren met dat er vitamine B3 in je creme zit! En daar “vallen” wij vrouwen dan weer voor…

Wat bovenaan staat zit er het meest in. Wat onderaan staat het minste. Wat helemaal onderaan staat is bij een wat langere ingrediƫntenlijst verwaarloosbaar te noemen. Het doet niets.

Die shampoo met arganolie.. Er zit wel degelijk arganolie in, maar vermoedelijk onderaan de lijst. Arganolie wordt ook wel Marokkaans goud genoemd. Erg duur in productie als je echt goede pure, niet massaal geperste, olie wilt. Daar zitten de werkzame stoffen nog in. Erg fijn voor je huidje. Maar zoek naar Argania Spinosa (kernel) Oil op je shampoo/cremespoeling ingrediƫntenlijst.. en je vind hem vrijwel zeker ergens halverwege of onderin de lange de lijst aan ingrediƫnten. Doet dus helemaal geen klote voor je haar.

Ontzettend veel waar mee reclame wordt gemaakt met mooie plaatjes of mooie babbels en advertenties is complete onzin.  Maarja, ze mogen er reclame mee maken. En de marketing werkt. Ik lees bijna altijd etiketten. Van eten en van verzorgingsproducten (ook omdat ik allerlei stomme allergieĆ«n heb) maar laatst kocht ik een fancy citroendrankje. Ik met mijn grote liefde voor alles met citroen/limoen moet dat natuurlijk proberen. In mijn enthousiasme las ik het etiket pas toen ik het flesje naar binnen had  gegoten. 4 procent citroensap. De rest zou je suikerwater met wat voedingszuren en toegevoegde chemische smaakjes kunnen noemen..

Het gemiddelde goedkope segment kattenvoer is ook een mooi voorbeeld:

Zo’n vierkant bakje: met heerlijke zalmmousse want oh oh daar is je huis tijger zo dol op. Op het etiketje staat een grote sappige zalm ter illustratie.. TWEE procent zalm zit er in dat bakje. Meer dan genoeg toch..?šŸ™„

Korte samenvatting van dit alweer te lange verhaal: Je mag ergens mee adverteren als het in je product zit. Maar dat de verpakking versierd is met mooie woorden en plaatjes of dat je met koeienletters WITH MIRACLE DIAMOND POWDER ziet staanā€¦ wil niet zeggen dat het ook maar IETS doet voor je huidje.

Lees de ingrediƫnten voor je een achterlijk duur product koopt omdat er fan-tas-tische werkzame stoffen inzitten.. Hoe lager in de ingrediƫntenlijst hoe lager percentage van die werkzame stof. Helemaal als de lijst lang is.. En zuurstof (bacteriƫn) vernachelt de werkzaamheid van je werkzame stoffen. Dus mijn advies: koop iets in een pompflesje, of een goede tube (met ook een pompje bijvoorbeeld)

Mocht je meer willen weten over angeldusting.. lees dan DIT artikel van Jetske Ultee. Zij is cosmetisch onderzoeksarts.

(Ik ben maar gewoon geĆÆnteresseerd en regelmatig een sucker for marketing…šŸ¤”)

Opmerkingen (2)

Best wel erg dat we er allemaal in blijven trappen. En 9 van de 10 moet je snel snel snel en geen tijd om een etiket goed te ontcijferen, want dat is het met al die ingewikkelde benamingen. Kokosolie it is voor mij! Maar ook daar schijnt weer een addertje bij te zijn…Soms… pffff

Jaaaa! Hahaha snel snel hoeft niet he! Goeie research doen online!

Een opmerking achterlaten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.