Scroll Top

Ook ik schrijf over Tijn

Los van het feit of je Het Glazen Huis / Serious Request van 3FM een goed initiatief vind of niet:

Tijn is een held. Een zesjarige held, maar zijn tijd is geteld.

Dat rijmt verdomme ook nog.. Normaal rijmen dingen als het iets vrolijks is. Sinterklaasgedichtjes bijvoorbeeld. Ik typ Sinterklaas en besef me dan dat Tijn vermoedelijk volgend jaar geen Sinterklaas meer mag vieren.  Het breekt mijn hart.  

Tijn heeft DIPG hersenstamkanker. Even snel googlen wat het precies inhoud en je maag draait ervan om. De tumor is verweven met de hersenstam. Hij kan dus niet operatief verwijderd worden. Chemokuren hebben geen effect en bestralen werkt slechts tijdelijk. 

Het is een gestreden strijd zonder kans om te strijden. Geen dokter die zegt “we kunnen als deze behandeling niet werkt nog dit, dit en dit proberen” Nee. Die dokter moet een jongetje van zes en zijn familie vertellen dat hij dood gaat. 

Tijn een kleine grote held, hoopte honderd euro bij elkaar te halen met zijn nagellak actie. Dat is hem gelukt. En ietsje meer zelfs…

Ik sta op het werk bekend om van alles. Onder andere om het eeuwig honger… én altijd gelakte nagels. Soms neutraal zacht roze, soms glitter en soms in alle kleuren van mijn favoriete Skittle snoepjes. Niet raar dat m’n vriendinnetjecollega  op de meldkamer mij midden in de nacht appt met de vraag om een potje nagellak want ze waren uitgedaagd! Ik zei dat ik dat hoe dan ook ging regelen. Des noods wel even snel langs huis zou rijden (indien de dienst dit toe zou laten) maar een andere lieve collega had toevallig een potje nagellak in haar tas zitten.  

Special delivery; Met een potje nagellak naar de Meldkamer.  Uurtje later een appje met foto (wegens privacy post ik hem niet) waarbij de dames en heren van de meldkamer met een grote lach hun gelakte nagels tonen: “Wij zijn gelakt, en 100 euro gedoneerd” 

Met eenzelfde grote glimlach denk ik aan wat kleine Tijn allemaal teweeg brengt.  Miss Montreal schreef en zong een enorme tranentrekker voor Tijn.  Tijns ouders noemde het een monument voor Tijn. 

Inmiddels heb ik een paar uur geslapen na m’n nachtdienst en check ik de tussenstand van wat Tijn al binnen heeft weten te slepen met zijn actie

“Streef bedrag; 100 euro” en nu.. nu heeft Tijn al bijna twee miljoen binnen gelakt.  

Tijn lakt onverstoorbaar verder, en niet alleen op de meldkamer van de politie loopt men nu met lief roze nagels rond.. De lijst is eindeloos, men daagt elkaar uit, en het is of lakken en doneren (1 euro) of niet lakken en doneren (10 euro).

Rico Verhoeven (ik ben benieuwd m’n vriendinnetje A hem nog lust met kinky paarse nagellak) Umberto Tan, dj’s Mattie en Wietze, dj Hardwell, Geert Wilders, Freek Vonk, Nick en Simon, Kim Feenstra, Nielson, Geraldine Kemper.. even een paar namen die allemaal meteen meededen. En dus natuurlijk ook alle mensen zoals jij en ik. Iedereen die normaal niet meedoet aan dit soort acties. Maar nu wel. 

Tijn, lieve, grote dappere strijder: Jij hebt lak aan je eigen onstrijdbare ziekte en zet je in voor anderen “En je vind nagels lakken leuk.” Hoe heerlijk oprecht en ontwapenend. Daar waar jongens toch vooral stoere jongens dingen “horen” te doen. Als er ergens een foto verschijnt van een jongen met Barbies of felroze nagels is hij meteen homo. Zijn moeder moet hem dat niet toelaten, waar is de vader, hij wordt gepest, genegeerd.. de gemene harde veroordelende commentaren vliegen je om de oren.

 Lak aan álles heb je lieve Tijn, niet alleen aan de vreselijke ziekte die je zo genadeloos hard opvreet. Je bent een prachtig lief mooi mannetje. Een échte held. Mijn marshmellow heart smelt als een Tony op de verwarming. 

 Als de wereld nou eens zoals jij zou zijn.  Dan kan iedereen zichzelf zijn. Was iedereen gelijk, en deed men zoveel meer dingen voor een ander en -heel opvallend- hield iedereen zijn kwetsende zogenoemde mening eens voor zich.

Jij bent mijn kerstwens voor de wereld lieve Tijn. Ik hoop dat 2017 een beetje meer Tijn mag zijn. 

Fijne feestdagen lieve allemaal. 

Opmerkingen (4)

Mooi geschreven en inderdaad wat een held is dat mannetje ❤️

Dankjewel!! Ja echt een held. Van mij mag hij een lintje krijgen!

[…] lakken nooit meer hetzelfde. Wat een gigantische held. Wat een strijder en wat een voorbeeld. Lees hier mijn blog over Tijn die ik schreef tijdens Serious Request. Tijn, jij kleine grote held. Je hebt je ziekzijn zo […]

[…] het meisje ook niet met het speelgoed van James mag spelen. Want dat is voor jongens. Duh… Met Tijn (Klik voor mijn blog over Tijn) als grote heldhaftige voorbeeld kan er toch nooit meer iemand […]

Een opmerking achterlaten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.